Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan di ruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka.

"Tolonglah Encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi."Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu.

Dalam hatinya berkata " Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain tetapi untuk diri dan keluargaku."
Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.

beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isteri yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain.

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan.

Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis. Si isteri mengadu si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis.

suami yang baru itu menjawab dengan tenang : " Demi Allah, sebenarnya akulah pengemis yang dihalau dan ditengking dulu."

Cerita ini memberi pengajaran bahawa hidup kita ini seperti putaran roda dan tidak selalunya di atas. Ada masa dan ketikanya kita akan turun ke bawah dan naik semula atau sebaliknya.

Rasulullah SAW bersabda:
" Sedekah itu dapat menutup 70 ribu kejahatan"

Anas bin Malik pula meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud :
" Barangsiapa mempunyai harta, maka bersedekahlah dengan kekayaanmu, barangsiapa yang mempunyai ilmu, maka bersedekahlah dengan ilmunya dan barangsiapa yang mempunyai tenaga, bersedekahlah dengan tenaganya".

1 comments:

Serikandi Mujahidah... said...

menarik cerita ni..idup ni mmg mcm roda..kdg2 kite di atas,kdg2 di bawah..tp,masa kat atas,jgn lupe diri..masa kat bwh jgn putus asa..Allah sentiasa bsama kite..InsyaAllah..

Post a Comment